28 Nisan 2017 Cuma

Yeni Başlayanlar İçin Altcoin Trade'i Üzerine...

"Bitcoin ve sonrası" şeklinde başlamak en iyisi sanırım... 8 yıl geçti ve Bitcoin (BTC) tabiri câizse hâlâ piyasanın kralı... Sonsuza dek sürer mi bilinmez ama şu an bilinen bir şey var: coinmarketcap'teki BTC Dominnance'ı -an itibariyle- %62.7 

Elbette bu oran her daim değişmekte fakat bize açıkça Altcoin'lerin de hesaba katılması gerektiğini ifade etmesi bakımından önemli bir veri.

Peki Altcoin trade'ine yeni başlayanların nelere dikkat etmesi lazım, ne yapmalı ve ne yapmamalılar?
Her şeyden önce BTC sahibi olmalısınız. Türkiye'de TL ile BTC alabileceğiniz, koinim ve paribu gibi siteler var. BTC aldıktan sonra Altcoin exchange'i için poloniex.com iyi bir tercih olabilir. Çok sayıda coin'in mevcut olduğu bir site.

Altcoin trade'inde üst üste iyi ve kötü sonuçlar almanız sizi iyi ve kötü trader yapmaz ama önemli olan istikrarı yakalamaktır. Bunun için de kendi trade stratejinizi oluşturmanız gerek. Öncelikle temel bilgileri öğrenin. Grafik okuyabilenlerin teknik analizleri, bilmeyenlerin ise özellikle Twitter'daki trading tips veren hesapları takip etmesi gerek. 

Sabırlı olun ve piyasalar hakkında temel bir kavrayış oluşturmaya bakın. Trade'e yönelik bir bakış açısı kazanmaya çalışın. Bu herkesin başarabileceği bir şey. Sabır ve pratikle bu iş çözülecektir.

Coin piyasası sürekli gelişiyor, kendinizi de geliştirin. Geçmişteki eylemleriniz geleceğinizin göstergesi değildir -iyi veya kötü anlamda-. Başkalarının görüşlerine her zaman açık olun, bundan nesnel sonuçlar çıkarmaya çalışın ve bunları kendi stratejinize uyarlayıp geliştirin.

Tembellikle kazanç sağlayamazsınız. Her dâim birilerinin size yardım etmesini beklemeyin. Aktif bir öğrenici olun ve stratejinizi geliştirmeye odaklanın. Bir yerde hata yaptığınızda -ki çok normal- bir dahaki sefere tekrarlamayın. Bir şeyleri anlamadığınızda ya da öğrenmek istediğinizde lütfen çekinmeden Google'a sorun.

Okuduklarınızdan edindiğiniz bilgileri küçük miktarlarla test ederek strateji oluşturun. Yoksa peşinden çok ağlarsınız ama dünyanın sonu değil. Her gün yeni fırsatlar çıkıyor.

Altcoin'lerle ilgili gelişmeleri takip için aşağıdaki sayfalara bakabilirsiniz. Dili İngilizce ama çeviri yaptığınızda işinize yarayabilir:

Bir diğer önemli site ise bütün coin'leri görebileceğiniz 
Buradan Altcoin'lerin web sitelerine de girebilir ve projelerini öğrenip takip edebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi Twitter'ı çok aktif kullanmalısınız. Çok sık analiz yayınlayan hesaplar var ve bunlar size fikir verebilir. Fakat dikkatli olun, ne demiştik? Stratejinizi oluşturana dek fikirleri küçük miktarlarla test edin!

Teknik inovasyon ve beyannamelerin yanı sıra Altcoin'lerin fiyatını belirleyen bazı faktörler vardır ki bunların fiyatlara etkisi daha uzun sürüyor. 

Marka ve Pazarlama (Branding and Marketing) 
Bunun en bariz örneklerden biri Dogecoin. 
Bknz: 

Topluluk (Community) 
Bu, söz konusu Altcoin'in insanlar arasındaki popülerliği, fikir birliği ve destek gücünü içerir. Bunun en iyi örneği de Ethereum (ETH). Her türlü mal/hizmet satışı/paylaşımı için hazırlar ve bencillik yapmıyorlar. Bu, ETH'nin popülerliğini ve değerini koruyacak bir durum.

Developer'lar.
Çünkü onlar kripto para (cryptocurrency) ekosisteminin bel kemiğini oluşturuyorlar.

Altyapı (Infrastructure)
Bu da iyi bir Developer takımı ve söz konusu Altcoin'in topluluğuna bağlı.

Peki nasıl trade yapmalı?
Açıkçası en önemli kural: “Buy low, sell high!” Ucuz alıp pahalı satmak. Fakat çoğu zaman panik (erken satış) ve açgözlülük (daha yüksekten satma şehveti) yüzünden zarar edilebiliyor.

Yani "Alttayım diye üzülme, üstteyim diye sevinme!" durumu. Düştüyse sabredin, kâr ettiyseniz de iyi takip edin ve satın. 

Yakaladığınız düşük kâr, kaçırdığınız yüksek kârdan yeğdir!

Grafik okuma çok önemli, vakti olan öğrenip buna göre trade edebilir ama açıkçası bazı Twitter hesapları sayesinde bununla uğraşmıyorum.

Ahmet Mergen'in burada bir videosu var. 
Önerilerinizi buraya ekleyebilirsiniz.

Pump&Dump hareketlerine katılmayın ve kapılmayın! Birileri piyasayı manipüle edip fiyatı yükseltip satış gerçekleştiriyor ve arkasından el sallıyorsunuz.
P&D: 

Her zaman bir trade planınız olsun.
Bir trade'e başlamadan önce, sadece girişinizi değil, aynı zamanda çıkışınızı da planlayın. Panik satın alma / satma tuzağına düşmeyin.

Para yönetimi.
BTC portföyünüzün % 5-10'undan fazlasını orta vadede kârlı olacağından emin olmadığınız sürece tek bir Altcoin'e yatırmayın (Kendi yüzdenizi belirleyin).

Sell/Buy Orders'taki emir girişlerine takılmayın. Ancak belki destek ve direnç seviyeleri hakkında fikir sahibi olmak için kullanabilirsiniz.

Altcoin'lerin arz-fiyat değerlerini kontrol edin. Bu size alım yapıp yapmama konusunda fikir verecek. Örneğin şu an poloniex'e gidin ve SuperNet'e bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Coin'lerle ilgili haberleri takip edin. İnsanlar bu haberleri dikkate alarak trade ediyor ve geç kalırsanız iş işten geçiyor. 

Bu haberden sonra ne oldu biliyorsunuz :) $ETC

Önceden plan yapmazsanız, ne kadarını ne zaman satacağınızı belirlemezseniz kaybedersiniz. Bunun için kısa ve uzun vade planlar oluşturun.

Taban ve tavan fiyatı tahmin edip kesinmiş gibi hareket etmeyin veya bunu söyleyenlere hemen inanmayın. Nerede satış yapacağınızı bilin. 

Bazı yerlerde istemeden de olsa İngilizce ifâdeler kullandım çünkü literatüre âşinâ olmak zorundasınız.

Umarım fikir edinmenize ve bakış açısı kazanmanıza yardımcı olabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.


(Ethtrade ve Kazanç Planı Nedir? yazısı için tıklayın: 


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder