5 Nisan 2017 Çarşamba

Nedir bu Public ve Private Key?

Biraz kafa karışıklığına neden olan, bazıları tarafından belki de hiç duyulmamış, kimilerince de aynı zannedilebilen, son derece teknik bilgi içeren ama kısaca anlamanıza olanak sağlama ihtimali olan bir paylaşım yapmak istedim. Konumuz Public ve Private Key'ler...

Bitcoin cüzdanlarının her biri Public (genel) ve Private (özel) anahtarlar içerir. Bunlar benzersiz şekilde, birbirleriyle ilişkili kriptografik anahtarlardır. Bu da büyük, rastgele sayıların birlikte güçlü ve matematiksel olarak ilişkili olduğu anlamına gelir.

Public Key; göndericinin alıcıya Bitcoin gönderebilmesi için gerekli olan adrestir. Bazı insanlar Public Key ile cüzdan adresinin aynı şey olduğunu düşünse de durum böyle değil. Bunlar matematiksel olarak birbirleriyle ilişkilidir ve cüzdan adresi Public Key'in karma bir sürümüdür. Bütün Public Key'ler 256 bit uzunluğunda iken cüzdan adresiniz 160 bit uzunluğundadır. Public Key, cüzdan adresinin sahibi olduğunuzdan emin olmak için kullanılır. Public Key matematiksel olarak Private Key'inizden türetilir ancak Private Key'i crack'lemek dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarının bile birkaç trilyon yılını alır. Teorik olarak durum bu...

Public Key'iniz herkes tarafından görülür ancak Private Key böyle değildir. Private Key cüzdandaki Bitcoin'lerin harcanması için gereklidir ve bütün cüzdanlarda "wallet file" içinde saklanır. Cüzdanınız kaybolursa, Private Key olmadan hesabınıza ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Backup (yedekleme) yapmayı ihmal etmeyin. 

-Peki kaybeden hiç mi yok? 
-Evet, var. 
-Ee, noluyor o zaman Bitcoin'lere?
-Olan şu. Kaybedilen Bitcoin'ler piyasaya sürülemediği için -dolaşımda olmadığından- kullanım hâlindeki Bitcoin'lerin değeri daha da artıyor. Çünkü üretilecek Bitcoin miktarı belli. Bunun da bir kısmı kayboluyor ama satın almak isteyen kişi sayısı her geçen gün artıyor. Bu da onu daha kıymetli yapıyor, olay bu.

Kısaca böyle arkadaşlar. Yeni bir yayında görüşmek üzere...

("Ethtrade ve Kazanç Planı Nedir?" yazısı için tıklayınız: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder