22 Mart 2017 Çarşamba

Bitcoin, Hard Fork ve Soru İşaretleri


Bitcoin Hard Fork’u (çatallanma/ikiye bölünme) ile ilgili ciddi bir gündem söz konusu. Eğer bu gerçekleşirse Bitcoin ikiye bölünecek: BTC (Bitcoin Core) ve BTU (Bitcoin Unlimitted).

Konu hakkında Vinny Lingham 15 Mart'ta bir yazı kaleme aldı: 


Türkçesi de burada: 

Yazıdan dikkatimi çeken bölümleri paylaşmak istiyorum. Hard Fork'un gerçekleşmesi durumunda borsalar BTU'yu altcoin olarak kabul edecekler. Sektör dışındakiler BTU'yu altcoin olarak algılayabilecek mi? Aradaki farkı fark edebilecekler mi?

Bitcoin yerine yanlışlıkla BTU alan biri, durumu fark ettiğinde BTU satıcıları müşteri desteği sağlamada büyük zorluklar yaşayabilir. Bu karışıklıktan doğabilecek zararlarla karşılaşmamak için çoğu yerde Bitcoin ödeme aracı olmaktan çıkabilir.

Bitcoin Unlimited'ın arkasındaki isim Roger Ver aynı zamanda bitcoin.com'un da sahibi. 


Dolayısıyla Hard Fork gerçekleştiğinde bitcoin.com'u kullanarak BTU'yu meşrulaştırma gücüne sahip. İnsanlar birinci ağızdan bilgi sahibi olabilmek için bu siteye müracaat edecekler.

Hard Fork gerçekleşirse BTC sahibi herkesin eşit miktarda BTU'su olacak. (Ethereum'da da aynısı olmuştu). Roger'ın 300 bin kadar BTC'sinin olduğu iddia ediliyor. Hard Fork sonrasında BTU'nun fiyatını yükseltmek için elindeki 300 bin BTC'yi yok pahasına piyasaya sürebilir.

Aynı durum Ether Fork'undan sonra da oldu. Ether Vakfı coin'lerinin %90'ını sattıklarında fiyatlar altüst olmuştu. Aynı şey BTC için de söz konusu olabilir. Bu muhtemel bir şey ve BTC buna göre fiyatlanacak. Tam tersi de olabilir. Yani BTU'nun fiyatını aşağı çekmek için BTU sahibi bütün BTC'ciler ellerindeki BTU'ları yok pahasına satabilir (Nasıl cümle ama!)

İşin içine bir de medya girerse geçmiş olsun. Arz talep dengesizliği iki taraf içinde ciddi fiyat dalgalanmasına neden olabilir. Medya Hard Fork'u negatif gösterirse muhtemel 2 yıl BTC kendine gelemeyebilir ve altcoin'ler bu fırsatı kaçırmayacaktır.

Arkadaşlar, şimdi baktım (22.03/ saat 19.10). coinmarketcap'te 753 altcoin var. En son SEC'in BTC kararından sonra başta Dash ve Ethereum nasıl fırlamıştı. Ethereum o zamanlar 19-20$ seviyesindeydi ve hâlâ oralara dönmedi. 

Özetle, Hard Fork gerçekleşirse volatilitenin altın çağını yaşayabileceği bir döneme şahitlik edebiliriz. Bu yüzden BTC yatırımı düşünen arkadaşların piyasayı yakından takip etmelerini ve "Allah ne verdiyse" coşkusuyla hareket etmemelerini üç nokta...

Bu yazı içeriği kesinlikle yatırım veya yatırmayım tavsiyesi değildir.

Ethtrade Nedir? yazısı için tıklayınız:

http://drferdihocam.blogspot.com.tr/2017/03/ethtrade-nedir.html



   






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder